Grabar-Kitarović uz najveće počasti dočekana u Sarajevu

SARAJEVO (AA) – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je, u srijedu, u zvaničnu trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu upriličena je ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti nakon čega je uslijedio sastanak članova Predsjedništva BiH i hrvatske predsjednice.

Planiran je i razgovor delegacija dvije države, nakon čega će biti upriličeno obraćanje medijima. Grabar-Kitarović će posjetiti i Parlamentarnu skupštinu BiH i održati sastanak s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićom.

Tokom dana bit će upriličen i susret hrvatske predsjednice sa kardinalom Vinkom Puljićem nadbiskup vrhbosanski i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom.

Drugog dana posjete, četvrtak, bit će posvećen obilasku srednje Bosne, samostanu Guča Gora, tvornici u Novoj Bili, gdje je i Hrvatska bolnica fra. Mato Nikolić. Posjetit će i Vitez gdje će se susresti sapredstavnicima tamošnje lokalne samouprave, potom Katolički centar “Ivan Bosco” u Žepču i Usoru.

U petak, Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja službeni posjet u Tuzli, gdje će posjetiti Franjevački samostan “Sv. Petra i Pavla”, nakon čega će otputovati u Derventu i Orašje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *